Byhistorisk kart

byhistorie1Lær mer om Tromsøs byhistorie ved å klikke på et bykart!
På våre nettsider har vi interaktive kart med mulighet for å gå inn på en gateadresse / bygning.  Ved å klikke på denne adressen i kartet får du opp en lokalhistorisk wiki som forteller historien bak stedet, bygninger, om hvem som har bodd der, eierskap og sammenslåing helt fram til i dag.

Det ligger mange små muntre historier også i denne wikien. Her er et lite utdrag av det som står skrevet om Roald Amundsens plass på Prostneset:

 

Eidis Hansen-steinen

Dette må være et av de mest originale minnesmerkene i Tromsø. Eidis Hansen var født i Balsfjord i 1777 og skal angivelig ha vært meget syk og svak da han ble født. Det vokste han av seg, for han utviklet seg til å bli en kraftkar det gikk gjetord om. Det går mange historier om Eidis Hansens fantastiske krefter, men den mest kjente er knyttet til steinen som står på Roald Amundsens plass.

Eidis Hansen skal ha kommet fra fiske i Finnmark og var på butikken på Prostneset for å handle mat og brennevin. Kjøpmannen mente imidlertid at Hansen hadde fått nok og nektet å selge brennevin til ham. Det likte Hansen dårlig. Han skal ha blitt så forbannet at han gikk ned i fjæra og hentet en stor stein som han fikk buksert opp på trappa til kjøpmannen, her skulle ingen komme inn eller ut! Og det virket. Steinen veide 371 kilo og ingen klarte å flytte på den, uansett hvor mange de var. Kjøpmannen måtte krype til korset og be Eidis Hansen om å flytte steinen, han skulle få brennevin, helt gratis. Og Hansen flyttet steinen unna trappa, og der ble den. Og der er den, et par hundre år senere, ingen har klart å løfte den siden. Og selv om han var drikkfeldig ble Eidis Hansen en gammel mann, han døde ikke før i 1870.

Startsiden på nettet til Tromsøs byhistorie, inneholder et oversiktskart over byen som du kan klikke deg videre inn i. Plassert under Lokalhistorisk samling sine sider, under menyen «Byhistorie».


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..