Karel Čapek utstilling

Karel Čapek-wFra 7. desember til 10. januar er det utstilling over tsjekkisk Karel Čapek sitt liv og forfatterskap. Denne vises på plan 1 i hovedbiblioteket. Utstillingen presenterer Čapeks liv, reiser og produksjon. Fortsatt er han en forfatter som vekker stor stolthet i det tsjekkiske samfunnet.

Den tsjekkiske forfatteren Karel Čapek ble født i 1890 – for 125 år siden. Han var en svært innflytelsesrik forfatter, fremstående journalist og forkjemper for demokrati.

Čapek er i dag mest kjent som forfatteren av skuespillet «R.U.R. Rossumovi univerzální roboti» (Rossums universelle roboter) fra 1920, og romanen «Salamanderkrigen» fra 1936.

Karel Čapek er opphavet til dagens begrep «robot», som han introduserte allerede i 1920 gjennom overnevnte skuespill. Skuespillet begynner i en fabrikk hvor det produseres kunstige mennesker av syntetisk materiale, hvor disse i begynnelsen er fornøyde med å arbeide for menneskene. Etter hvert tid leder en misfornøyd robot an i et opprør som fører til utryddelsen av menneskene.

Gjennom sitt forfatterskap har han skapt lektyre for både barn og voksne. Blant barnebøkene er boken «Dashenka» kanskje mest kjent, som handler om en hunds liv.

Og gjennom sine enkle illustrasjoner tilførte han sine historier en ekstra dimensjon som var helt unik.

Ansvarlig for utstillingen i biblioteket er Karel Capek museet, sammen med Det nasjonale tsjekkiske litteraturmuseet. Tiltaket er finansiert av region Sentral-Bohemia.

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..