Hva gjør brukerne våre?

hva-gjør-brukerne-på-hovedbibliotekene-w

For første gang er Tromsø med på en undersøkelse som gjennomføres i storbyene i Norge.  Undersøkelsen gir biblioteket mange interessante svar. Brukerne av bibliotekene bruker nå lengre tid på biblioteket enn tidligere, og det er i Tromsø lånerne bruker lengst tid. De bruker imidlertid kortere tid på å utføre sine vanlige oppdrag som lån og levering, men bruker mer tid til aktiviteter som studier og avislesing.

Undersøkelsen er utført av Sentio Research Norge på oppdrag fra folkebibliotekene i Oslo, Bergen, Stavanger Kristiansand, Tromsø og Trondheim.

Les hele rapporten her.


hvem-er-brukerne


Studenter

Tromsø har de høyeste andelene besøkende som studerer eller arbeider (28-29 prosent). Hovedbiblioteket i Tromsø,  på lik linje med Oslo  og  Trondheim,  har  de  høyeste  andelene  som  benytter  lesesal  eller  definert studiesone (mellom 12 og 18 prosent). Og i begge byer finner vi de høyeste «studentandelene»: Henholdsvis 29 og 28 prosent av de besøkende på disse bibliotekene sitter og studerer/arbeider i 30 minutter eller mer.

Barn og unge
Andelen  barn  under  15  år  er  høyest  i  Tromsø  og  lavest  i  Oslo  (8  mot  4  prosent). Videre er ungdomssonen mest brukt i Tromsø (9 prosent).

Kommer for å være sosial
I  Tromsø og Stavanger  finner  vi  flest  sosiale  brukere.  Henholdsvis 33  og 42 prosent  kommer  til biblioteket  sammen  med  noen,  møter  kjente  eller  benytter  tjenester  flere  sammen.

Kjønnsfordeling
Hovedbiblioteket har den skjeveste kjønnsfordelingen, i følge undersøkelsen. Det viser seg at 65 prosent av brukerne er kvinner, og kun 35 prosent er menn.

Kvinner er i større grad enn menn sammen med andre (48 – 34 prosent) under besøk i biblioteket. Det samme er tilfellet når det gjelder boklån og levering av bøker; kvinner har høyest prosentandel (33 – 27 prosent). De mannlige besøkende oppholder seg i større grad i tidsskrift- og avissonen. I tillegg er det flere menn enn kvinner som benytter seg av bibliotekets internettmaskiner (11 – 3 prosent).

 

Annet
Illustrerte utdrag fra rapporten
Presentasjon av hovedtall

 

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..