Markens Grøde 100 år

Henning

Markens Grøde gjennom 100 år – Er Isak Sellanraa fortsatt vår mann?

Foredrag ved professor Henning Howlid Wærp torsdag 4.mai kl. 19

Hovedbiblioteket, plan 2

Gratis inngang, enkel servering.

Det er i år 100 år siden Knut Hamsun publiserte romanen Markens grøde, om nybyggeren Isak Sellanraa som går inn ødemarken for å finne et sted å slå seg ned. «Mannen kommer gående mot nord. Han bærer en sekk, den første sekk, den inneholder niste og noen redskaper,» heter det på første side. I 1920 fikk Hamsun nobelprisen for romanen. Det er et epos om arbeid, skrev nobelkomiteen, et arbeid som ikke splitter sinnet eller splitter menneskene, men som tvert imot samler. Hamsun har bidratt til en forståelse av at en ny æra har startet, en æra der vi må bygge på tradisjonen av fysisk arbeid som en forlengelse av menneskets gamle kultur. Det var tydeligvis en roman tiden trengte, etter første verdenskrig. Men trenger vi romanen i dag? Er kanskje Erlend Loes frustrerte og forvillete romanskikkelse Doppler, som vender ryggen til byen og vandrer inn i skogen, den nye Isak Sellanraa?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..