Skriv for svingende!

Blogg

Årets Skriv for svingende-vinnere ble kåret under Ordkalotten. Her finner du tekstene og juryens begrunnelse:

Førstepremie: Finland finnes likevel

Andrepremie: Sisu

Tredjeplass (1): Finland i våre hjerter

Tredjeplass (2): Messukeskus

God lesning!

Juryens begrunnelser:

Finland finnes likevel av Iines Jörkki

Juryens begrunnelse: Finland finnes likevel er satt sammen av fragmenter fra et liv. Fortelleren er halvt finsk, men hun har aldri bodd i Finland. Likevel er ikke den finske identiteten fraværende. Finland er landet hun ferierte i som barn, det finske språket er en kilde til begeistring og den finske historien danner et bakteppe for hennes liv.

Jörkki har skrevet en tekst som utfordrer i form og innhold. Gjennom korte scener og et presist språk skildres hvordan ideen om Finland har virket inn i fortellerens liv. Det er en tankevekkende og tidvis humoristisk tekst som vi er svært begeistrede for.

 

Sisu av Ellen Margrete Grong

Sisu forteller om en klassetur til Finland 40 år tilbake i tid. Vi blir kjent med ei spak jente som sitter alene på bussen som skal frakte dem til det finske kapellet de skal besøke. Under omvisningen lærer jenta seg et finsk ord av kateketen. Sisu. Dette særfinske ordet som ikke lar seg oversette til norsk, men som er beslektet med «utholdenhet» og «kraft». Stort mer husker hun ikke i dag.  Bare dette ordet: Sisu.

Grong skriver med innlevelse om det som viser seg å være en skjellsettende opplevelse. Sisu er en konsis og kraftfull tekst, akkurat som ordet selv.

 

Finland i våre hjerter av Ragna Torneus

Finland i våre hjerter skildrer opplevelsen av å vokse opp på et lite tettsted som grenser til Finland. Små episoder fra dagliglivet gir et bilde av hvordan det finske kommer til syne i fortellerens hverdag. Finske turister som stoppet innom farens butikk om sommeren, det finske språket som av og til kunne høres i bygda og hintet av det finske i den norske dialekten bidro til en interesse for landet i voksen alder.

Teksten Torneus har skrevet er en personlig skildring av hvordan barndommens opplevelser er med på å forme voksenlivet. Det er en varm og humoristisk tekst som viser hvordan finske røtter strekker seg utenfor Finlands grenser.

 

Messukeskus av Anitra Heiberg Lykke

Messukeskus er navnet på et konferansesenter i Helsinki. Fortelleren er i byen for å besøke Worldcon, en messe dedikert til science fiction-litteratur. Dette tredagersbesøket vekker små og store tanker om alt fra togutstrekningen i Finland vs. Norge til hvorvidt det utgis mer fabelprosa i Finland enn i Norge.

Lykke skriver godt om tankerekkene som oppstår når man er ute og reiser. Teksten avslutter på en fin måte med en refleksjon rundt all kunnskapen vi sitter på fra barndommen – i dette tilfellet om Finlands historie – uten å være den bevisst.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..