Påfyll til helga

Bokbilde

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på det som har kommet denne uken!

Fem Skuggar – Lars Petter Sveen (lydbok)

Skjermbilde 2018-11-09 kl. 20.55.59

Sveens oppfølger til fjorårets suksess Fem Stjernerhar vi nå fått inn på lydbok. Vi følger ungdommene Aisha, Said, Isir, Aaliyah og Khadar, som da forrige roman sluttet var på en opprivende flukt over Middelhavet. Hvordan gikk det med dem, og hvor er de nå? Selv kaller Sveen romanen «noe av det villeste jeg har skrevet. Det du kunne ane i Fem
stjerner, slår ut i full blomst her.» Dagbladets Marius Wulfsberg triller fem på terningen og kaller Fem skuggar«den beste flyktningromanen skrevet i Norge» – en bok som med sin åpenhet og nyanse griper rett inn i vår virkelighet i dag. Lydboken er lest av Silje Breivik.

The Left Hand of Darkness– Ursula LeGuin

Skjermbilde 2018-11-09 kl. 20.57.32

Vi har kjøpt inn en ny, heftet utgave av LeGuins fantastiske sci-fi klassiker The Left Hand of Darkness. Da den først utkom i 1969 ble romanen fort en suksess, priset av kritikere, lest av mange, og vinner av både Nebula-prisen og Hugo-prisen. Historien følger Genly Ai, som er sendt på oppdrag til planeten Gethen for å oppfordre dens innbyggere til å bli med i «the Ekumen,» en koalisjon av planeter som samarbeider på tvers av universet. Hvordan takler Genly møtet med en verden fanget i vinterens iskalde grep – og hvordan takler han en sivilisasjon bestående av mennesker som er verken menn eller kvinner? LeGuin tar opp temaer som kjønn, fordommer, isolasjon, eksil og kjærlighet i et tankeeksperiment av en roman som med rette kan kalles en moderne klassiker.

Ursula LeGuin gikk bort tidligere i år, men vil bli husket som en stor forfatter som har gledet mennesker verden over med sine romaner, essayer og dikt.

Ylva og Myldermørket– Ørjan Nordhus Karlsson

20181108_120200

Ylva og Myldermørketer den andre, frittstående fortellingen som finner sted i fantasilandet Bifrost, først kjent gjennom romanen Nattspeilet. Ylva har nettopp flyttet til et nytt sted og synes det er vanskelig å passe inn, både på ny skole og med nye, fremmede mennesker. Men enda verre er dette: med 33 års mellomrom har to rødhårede jenter forsvunnet under mystiske omstendigheter fra dette stedet. Nå har 33 år gått igjen, og en kveld slipper Ylva så vidt unna i det en skummel skapning med lysende grønne øyne forsøker å dra henne ut i fjorden. Den som forsvinner er imidlertid Beate, en jente i Ylvas nye klasse. Hvor er hun blitt av – og hvem er det som har tatt henne?

Nora, som skriver bloggen Noras bokblogg,likte boken veldig godt, og sier det er en veldig spennende fantasybok som handler om «vennskap, heltemot og tillit i en magisk og ukjent verden.»

Saga volume 8 – Brian K. Vaughan og Fiona Staples45745313_713163945726222_1361955458369191936_n

Den episke sagaen fortsetter! Vi har nå fått inn åttende volum av den enormt populære og kritikerroste grafiske romanserien Saga. Følg Alana, Marco, Hazel og resten av familien i kampen for overlevelsen i en verden hvor det å være en familie fra ulike planeter er en dødsdom. Familien er fortsatt på rømmen, men nettet snører seg stadig tettere rundt dem.  Volum 8 lever opp til og overgår tidvis de tidligere volumene i denne grafiske romanserien skrevet av Brian K. Vaughan og briljant illustrert av Fiona Staples. Dette er for tiden noe av det beste og mest spennende man kan lese av grafiske romaner – og litteratur generelt. Ønsker du å finne ut av om dette er noe for deg? Vi har hele serien til låns.

Aktuelle anmeldelser:

BOK 365: «Når stjernene slukner.» 

Noras bokblogg: «Bokomtale – Ylva og myldermørket.» 

Wulfsberg, Marius: «Den beste flyktningromanen skrevet i Norge.»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..