Påfyll til helga

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på det som har kommet denne uken!

Andromeda - Lars Mæhle

Simon må flytte til enda en ny fosterfamilie, denne gangen fra Oslo til ei lita bygd på Vestlandet. Det ble for mye bråk og slåssing og dårlige venner, og til slutt holdt det på å ende fatalt. Nå prøver han hardt å holde seg unna bråk og negativ oppmerksomhet og tror han skal få en lett match med å hevde seg, men ting utvikler seg annerledes enn han tror. Selv et lite sted kan ha store konflikter. Simon sin strategi er å oppføre seg som en drittsekk. Han velger å la være å gjøre de riktige tingene når andre har problemer – og denne gangen er det den unnvikende adferden som gjør at ting går galt. Andromeda er en fortelling om mennesker som på ulike måter kjenner seg utenfor eller annerledes. Det er en dramatisk historie om svik og lojalitet, posisjonering og sosialt spill, mobbing og identitet. Romanen viser hvor langt man kan være villig til å gå når man er under press, og hvor lett det er å svikte noen som står lavt på rangstigen for å holde seg inne med de som står høyt.

Gode Varsler – Neil Gaiman og Terry Pratchett 

Dagen nærmer seg for den endelige dommen; de fire rytterne skal bringe pest, død, hungersnød og død over verden…. Men apokalypsen blir ikke mottatt med passende entusiasme av engelen Aziraphale og demonen Crowley, som begge har blitt en smule forvent hva gjelder det jordiske livets laster og luksuser. Til tross for sine ulike personligheter, veivalg og arbeidsgivere, har Aziraphale og Crowley i tillegg blitt gode venner gjennom noen årtusener på jobb på jorden. De bestemmer seg for å holde et øye med Satans sønn (som snart skal fødes og innlede de siste dager) og sørge for at han aldri helt greier å bestemme seg for om han tilhører godheten eller ondskapen. Men det går ikke helt etter planen verken for den ene eller den andre siden – for kaoset er et faktum når Antikrist blir født og forveksles på fødeavdelingen. Bli med på en ellevill reise hvor himmel og helvete setter alle brikker i spill for å finne barnet som skal starte Armageddon – og hvor noen usannsynlige partnere jobber like hardt for å forhindre det hele. Kultklassikeren fra to av fantasyens største navn er endelig oversatt til norsk, og med en tv-serie fra Amazon på vei. Apokalypsen har aldri vært morsommere!

Heim – Johan B. Mjønes 

Jørgen Heim ligger i sengen sin på sykehjemmet og faller inn og ut av søvn, bevissthet og minner; han vet at han snart skal forlate denne verden. Mjønes har med Heim skrevet en roman hvor hovedkarakterens indre er kjernen og drivkraften i det hele, og hvor gapet mellom det synlige og det usynlige blir tydelig. Leseren blir med inn i Jørgen Heims erindringer om barndom, oppvekst, tap og kjærlighet – de erfaringene som former og endrer et menneske – og de siste tankene om hvem man er og hvem man aldri ble. NRKs anmelder Leif Ekle mener Mjønes skriver «en nær og varm prosa, med en rytme som lever i hendelsene og Jørgens følelser og opplevelse, men også i naturen og arbeidet. Overgangene mellom den konkrete virkeligheten i sykehjemssenga og de strømmende minnene er elegant gjennomført.» 

Nøkkerosene – Anne H. Guddal 

Allerede da hun debuterte med diktsamlingen Også det uforsonlige finnes ble Anne H. Guddal utpekt som en av de viktigste unge forfatterne og en av de sterkeste stemmene i den unge litteraturen i Norge. I romanen Nøkkerosene skildrer Guddal en ung kvinne som flytter hjem til moren etter å ha vært innlagt på psykiatrisk avdeling. I korte, dagbokaktige avsnitt–noen ganger bare en linje eller to lange–følger vi hovedpersonens observasjoner og indre monologer. Teksten er sånn sett preget av et mangfold av betraktninger heller enn den store handlingen; det handler om mørket og hvordan man skal forhindre at det fortærer en, om å finne tilbake til et liv hvor man føler man er bra nok. Margunn Vikingstad i Morgenbladet skriver at «romanen reflekterer over skamma som er knytt til det å trenge hjelp, frå foreldre, frå søsken, frå helsevesenet. Og den kvernar rundt korleis vi framstår som menneske, det svarte hòlet som den andres blikk kan være.»

Aktuelle anmeldelser:

Ekle, Leif: «En alminnelig død»

Vikingstad, Margunn: «Den tolmodige einsemda»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..