Påfyll til helga

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på det som har kommet denne uken! 

Presens maskin – Gunnhild Øyehaug

Hovedpersonene Anna og Laura, mor og datter, lever uten hverandre i parallelle univers som et resultat av at Anna leste ordet trädgård feil da Laura var to og et halvt år. De eksisterer, uvitende om hverandres eksistens, og tenker, lengter, elsker og frykter i livsløp som kan minne om våre egne. Romanen makter å kombinere det hverdagslige og det fantastiske, for det skal ikke levnes noen tvil om at historien om Anna og Laura er en roman, med innskutte fortellersetninger som «og dermed er det tiande kapittelet ferdig.» Gunnhild Øyehaugs nyeste roman er både vakker, finurlig og intelligent – og først og fremst er Presens maskin en hyllest til fortellingen, fantasien og språkets makt til å skape.

«Så kva blir dette? Dette er augneblinken då romanen blir ein roman om to kvinner som lever i parallelle univers der dei begge spelar same irriterande stykke av Erik Satie.»

Gunnhild Øyehaug, Presens maskin

Children of Blood and Bone – Tomi Adeyemi

I tillegg til å være Adeyemis debutroman er dette også første bind i det som skal bli fantasytrilogien Legacy of Orïsha.

Orïsha er landet Zélie Adebola husker som fylt til randen av magi: bølgene, flammene, gresset – ja, til og med døden – kunne formes og kontrolleres. Men den natten magien forsvinner endres alt; alle majiene, deriblant Zélies mor, blir brutalt drept av kong Saran og hans styrker i en evigvarende kamp om makt, og magien er tapt for Zélie. Kan magien vekkes til live igjen?

The Guardians anmelder har følgende ros til Children of Blood and Bone: «Rather than subverting them, Adeyemi revels in fantasy tropes, giving us princesses, family betrayals, power struggles and an epic world with a new system of magic to explore and enjoy. But it is the vibrantly drawn, west African-inspired setting that makes this unlike any fantasy readers will have encountered before (…) All of it is packaged in a tightly plotted, action-packed adventure.»

They killed my mother.
They took our magic.
They tried to bury us.

Now we rise.

Tomi Adeyemi, Children of Blood and Bone

Kärlekens Antarktis – Sara Stridsberg

«Undergången är aldrig vackrare än hos Sara Stridsberg» skriver Expressens Annina Rabe i sin anmeldelse av Kärlekens Antarktis, en bok som ikke skyr unna grafiske beskrivelser av vold utøvd mot de mest utsatte i samfunnet. Tragiske skjebner er et gjennomgangstema i Stridsbergs forfatterskap. Denne gangen er det Catrine da Costas tragiske skjebne som kan finnes igjen i romanens hovedperson. Etter å ha blitt brutalt myrdet, forteller hun sin historie fra den andre siden av livet, i korte, sceniske glimt som skildrer en tøff barndom, en uro og en utferdstrang som til slutt gjør at hun ender opp som prostituert og heroinavhengig. Morgenbladets Margunn Vikingstad mener Stridsberg i dag er en av de virkelig viktigeforfatterne i Skandinavia; «med sin særeigne og beint fram vakre prosa og med sine mørke, men på same tid humane, vagt surrealistiske og tidlause skildringar av menneskets nattsider, utøver Sara Stridsberg i heile forfattarskapen ein maktkritikk. I Kärlekens Antarktis gir ho røyst til ei stemmelaus kvinne, og romanen blir slik nok eit nødvendig eksempel på at brutale skriftemål frå kvinneliv både har ei politisk og ei potensielt frigjerande kraft.»

Writers: their lives and works

Denne boken gir en oversikt over noen av de aller mest kjente forfatterne gjennom litteraturhistorien, fra 1300-tallets Dante Alighieri til nålevende forfattere som Haruki Murakami og Arundhati Roy. Disse kvinnene og mennene, fra ulike tidsperioder, kontinenter, kulturer og tradisjoner, har alle sammen til felles en litterær produksjon som har grepet lesere verden over gjennom generasjoner.

Dette er en flott bok både for de som er interessert i litteraturhistorie og de som søker inspirasjon til neste leseprosjekt.

_

Aktuelle anmeldelser:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..