Påfyll til helga

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film og litteratur som har kommet i løpet av uka presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på det som har kommet denne uken!

1984 – George Orwell

«Big Brother is watching you» – i dette tilfellet gjennom en lekker innbundet utgave i rødt, sort og hvitt. Dette er en av de store klassikerne innenfor dystopisk litteratur; den ble utgitt i 1949, men er relevant lesning også i dag. Hovedpersonen Winston Smith lever i et Storbritannia som har blitt en del av stor-staten Oceania sammen med Amerika, Oseania og deler av Afrika. Den dystre tilværelsen er preget av evig krig, propaganda, og det styrende Partiet (‘Storebror’) som kontinuerlig overvåker alle sine innbyggere og søker å kontrollere deres tanker, fortid og fremtid. Winston er i all hemmelighet en motstander av Partiet, og får etterhvert kontakt med mennesker som er en del av motstandsbevegelsen. Samtidig innleder han en ulovlig affære med sin kollega Julia, som hater Partiet like mye som han. Men hvor trygt er det for Winston, i en verden hvor Tankepolitiet jakter på ethvert individ som ikke følger Storebrors regler?

Orwells dystre fremtidsroman beskriver en verden hvor overvåkning, fremmedfrykt og alternative fakta dominerer – og kanskje er det ikke så rart at nettopp denne bokens salgstall har gått betraktelig opp de siste årene.

Kort over Canada – Dorthe Nors

Norske lesere kjenner kanskje Nors fra før, gjennom utgivelser som Speil speil blink og KantslagNå er hun tilbake med en ny novellesamling, bestående av 14 korte noveller om mennesker verden over som på hver sin måte må hanskes med sin eksistens – med kjærligheten, ensomheten, livet og døden.

I sin anmeldelse av Kort over Canada skriver Line Hoffgaard følgende: «Dorthe Nors noveller handler om mødet og stemninger mellem mennesker, som går fejl af hinanden eller ikke helt er på omgangshøjde med situationen. Indgangsvinklen er en almindelig hverdagssituation, som snart efter åbner op for en myriade af indtryk, følelser og erindringer hos fortælleren. I en novelle genser en kvinde en markedsplads og tænker tilbage på et gammelt kæresteforhold. I en anden novelle er to veninder ude for at samle ind til Kræftens Bekæmpelse, hvor de møder nogle umage personer, hver gang en ny hoveddør åbnes. En mand skal på en fræk date, men ender til en familiefest pga. sin dates dobbeltbooking.»

Verdens beste vegetarburgere – Nina Olsson

Nina Olsson har tidligere utgitt en annen vegetarkokebok kalt Bowls: 90 skåler fylt med vegetarisk næring og nytelse, som tar utgangspunkt i de populære alt-i-en-skål-måltidene. Denne gangen kan man la seg inspirere til nye eksperimenter med Olssons bok om vegetarburgere. Her får du ikke bare burgeroppskrifter, men en hel mye annet også: sauser, dipper, pestoer, og masse ulike oppskrifter på burgerbrød. Olsson kombinerer smaker og inspirasjoner fra verden over for å lage en god kombo, og resultatet er en frisk og mangfoldig bok hvor alle og enhver (som tør å innta et måltid uten et stykke ku i sikte) kan finne noe som smaker godt. Hva med å prøve det Olsson kaller den forbudte burgeren, inspirert av asiatiske smaker med svart ris, aromatisk shiitakesopp og hoisinsaus – og kullsvarte burgerbrød. Eller kanskje en halloumi-burger, med den salte, smakfulle osten som kan marineres eller bare stekes rett i panna til den får en crispy skorpe?

Aktuelle anmeldelser:

Hoffgaard, Line: Kort over Canada af Dorthe Nors


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..