Biblioteket anbefaler

Hver fredag møtes de ansatte på biblioteket til bokmøte, hvor alt nytt av film, bøker og tegneserier presenteres. Vi får inn mye forskjellig i ulike sjangre; noe er kanskje populært og kjent allerede fra nyhetene, anmeldelser og lignende, mens andre ting havner under radaren. Her følger en liten smakebit på noe av det nye vi har fått inn de siste ukene.

Sommer 58 – Annie Ernaux

forsidebilde
Bilde: Biblioteksentralen

Det selvbiografiske har vært tilstede i hele forfatterskapet til Annie Ernaux, og i Sommer 58 dykker hun ned i en periode av eget liv som hun har utsatt lenge. Romanen handler ikke bare om de faktiske hendelsene denne sommeren, og hvordan de kom til å prege henne resten av livet, men også om selve erindringsprosessen og skriveprosessen rundt det å huske og skrive sitt liv.

Annie D er 17 år og oppvokst i et nøkternt og katolsk hjem. Hun lever et beskytta liv som skoleflink datter i en arbeiderfamilie. Annie kan ikke vente med å kaste seg utfor i voksenlivet; hun er en sulteforet intellektuell med store forhåpninger om å finne likesinnede og tilhørighet, hun er en også en ganske naiv og totalt uerfaren romantiker med mange forestillinger om forelskelse og kjærlighet. Et vell av muligheter byr seg når Annie får sommerjobb som assistent på en feriekoloni.

Første gangen hun tilbringer en natt med en mann skjer den første lørdagskvelden på feriekolonien. Ernaux beskriver det som skjer denne natta gjennom to perspektiver, gjennom den 17-årige jentas øyne, og gjennom forfatterens og vårt blikk, her og nå, 55 år etter. Ernaux beskriver ganske nøkternt hvordan jenta gir seg fullstendig hen til det man kunne kalt et overgrep, om det ikke hadde vært for at Annie ikke motsetter seg. Ernaux fordømmer henne ikke, det er mer som om hun undrer seg over at det var det som skjedde; at den unge jenta sin taktikk på dårlig behandling generelt, og ikke bare i denne konkrete situasjonen, er å heve seg over den ene nedverdigende hendelsen etter den andre. At hun på en slags frisinnet måte finner seg i alt det som skjer med henne, skaper likevel stor skam i henne som skal prege resten av hennes liv, på ulike måter.

Det som gjør romanen så god er at Ernaux viser, men hun fordømmer ikke. Hun legger situasjonene frem for oss på en sånn måte at vi som lesere begynner å reflektere over, på lik linje med forfatteren, hvordan man lager sin egen historie, hvordan klasse, kjønn og maktstrukturer i samfunnet er styrende i forming av identitet. Det er en spennende utforsking å være med på.

Nico Bravo og helveteshunden – Mike Cavallaro

forsidebilde
Bilde: Biblioteksentralen

Nico Bravo, sfinksen Lula og enhjørningen Buck jobber på utstyrsbutikken Vulkans Himmelske. Der finner man alle de magiske tingene man trenger for å ordne opp i saker og ting. De ansatte ved butikken er kjent for å yte «legendarisk service og ekspertise innenfor alt mulig obskurt». En dag dukker det opp ei snodig og litt ufordragelig jente i fargerik rustning. Hun heter Eowulf, er etterkommer av monsterdreperen Beowulf, og fast besluttet på å drepe «den legendariske trehodete helveteshunden til Hades, dødsrikets hersker.  Nico prøve å stoppe Eowulf, men blir i stedet dratt inn i et eventyr uten sidestykke. Ny, ellevill tegneserieroman om zombieapokalypser og bekjemping av monstre fra andre dimensjoner. Dette er første bok i serien, som passer fra 8 år og oppover.

The Porpoise – Mark Haddon

forsidebilde
Bilde: Biblioteksentralen

Mark Haddon er kanskje best kjent for den populære boka The Curious Incident of the Dog in the Nighttime. Hans nyeste bok er en fantasirik og språksterk sammensveising av dystre familieskjebner, spenning og klassisk mytologi. Haddon har latt seg inspirere av skuespillet Pericles, Prince of Tyre delvis skrevet av Shakespeare; det er en mørk historie om en fars overgrep på sin datter, og kampen for å frigjøre henne.

Romanen introduserer den styrtrike mogulen Philippe og hans datter Angelica. Angelica var den eneste overlevende etter en flystyrt som drepte moren Maja, og hun lever et isolert liv med sin kontrollerende og misbrukende far. Hun underholder seg selv med å finne opp historier og alternative virkeligheter – og det tar ikke lang tid for leserne dras inn i et mytisk fortid hvor den vakre prinsessen Chloë og heltemodige Pericles er på rømmen fra en ond konges snikmordere…

I Mark Haddons The Porpoise blir grensen mellom fiksjon og virkelighet til tider visket ut. De drømmeaktige delene av romanen kombineres med sylskarp action; kampscener, skipsforlis og siste-liten-rømninger er med på å skape en medrivende fortelling med temaer til ettertanke. The Porpoise har fått flere gode anmeldelser, og The Guardians Anthony Cummings går så langt som å si følgende: «I’ll be staggered if it’s not spoken of whenever prizes are mentioned this year.»

I hjertet av malstrømmen (5. bok i serien Alene) – Bruno Gazzotti og Fabien Vehlmann

forsidebilde
Bilde: Biblioteksentralen

I hjertet av malstrømmen er den femte og avsluttende boka i serien Alene, med tekst av Fabien Vehlmann og strek av Bruno Gazzotti. I første bok forsvinner en hel by over natten og det er kun 5 barn som er igjen. Disse finner hverandre; redde og fortumla forsøker de sammen å finne ut både hva som har skjedd og hvordan de skal klare seg i en ny og truende verden. Historien har nerve fra første øyeblikk; spenningsnivået er høyt og holder seg høyt gjennom hele serien. Karakterene er tydelige og lette å relatere seg til. Gjennom et sterkt filmatisk uttrykk følger vi disse fem i deres overlevelseskamp mot det som truer.

I bind 5 nærmer barna seg byens røde sone for å finne ut hva som kan ha skjedd med Dodji. Tommy, den minste av barna, rømmer i håp om å finne igjen hjemmet sitt. Han blir jaget mot sentrum av sonen av to skumle bueskyttere.

Medrivende tegneseriethriller med en vakker og tragisk avslutning. Denne passer godt for barn og unge fra 9 år og oppover.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..